Expositores invitados

Consell Comarcal del Segrià

Seu-Vella7Situada a ponent de Catalunya i travessada pel rius Noguera Ribagorçana, Segre, Cinca i Ebre; el Segrià és una extensa comarca de terres fèrtils a l’horta i de vastes plantacions de secà que li atorguen gran part de la seva personalitat.

La ciutat de Lleida n’és la capital i conserva els vestigis de totes les cultures que s’hi han donat cita: primer l’ibera, després la romana, la musulmana i, finalment, la cristiana (XII). Protegida pels sobirans catalans, Lleida va tenir la primera universitat de Catalunya, l’Estudi General, la importància estratègica de la qual va fer que participés en tots els conflictes i esdeveniments de la història del país.

L’economia del Segrià s’ha basat tradicionalment en l’activitat agrícola i ramadera i en la indústria agroalimentària, que troba a Lleida un important centre de serveis supracomarcals amb forta influència a l’Aragó.

Les millores recents en infraestructures viàries, ferroviàries (AVE), aèries (amb l’aeroport de Lleida-Alguaire) i de reg (canal Segarra-Garrigues) representen una decidida aposta pel futur de tota la comarca.

En la vessant turística, la comarca s’ha especialitzat en el seu producte estrella: els Camins d’or líquid al Segrià Sec. Aquesta ruta de l’oli transcorre entre les poblacions del secà i posa en comunió el patrimoni, les cooperatives, els molins i l’oli d’oliva verge extra. Aquesta zona del Segrià es caracteritza pel cultiu d’ametlles, festucs, cereals i olives. El motor d’aquesta zona rau a Maials on s’hi aglutinen serveis i on destaca el casc antic conformat en pedra. Una altra població de visita obligada és Torrebesses, on hi trobem el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca. Des d’aquest Centre d’Interpretació es programen rutes pel casc antic de la població: recorregut per l’Església vella, l’església nova inacabada, el Museu Etnològic Josep Jané, el castell Palau convertit en casa de turisme rural… però també rutes que connecten el nucli amb totes les construccions de pedra seca del terme municipal: aljubs, pous de gel, cabanes de volta i el recent restaurat Molí del Bep de Canut que data del s.XIX.
segria

Una altra aposta turística que s’està consolidant amb pas ferm a la comarca del Segrià, és la valoració de tot el cicle productiu de la fruita dolça. El Baix Segre és un gran productor de fruita dolça i aquest cultiu profereix unes característiques úniques que tenen el seu màxim exponent durant la floració. La població d’Aitona capitaneja la proposta turística oferint rutes i paquets turístics que permeten al visitant gaudir d’uns paisatges plens de color i d’una plàstica que queda gravada en la retina dels visitants que poden gaudir d’aquest espectacle efímer, i un exquisit Oli d’Oliva Verge Extra, amb denominació d’origen pròpia. Aquesta producció agrícola, contrasta amb la zona frutícola del nord, productora de fruita dolça: pera, poma, préssec, albercoc, figues, naftalines, cireres, paraguaios….

RIPOLL- BRESSOL DE CATALUNYA

DADES RIPOLL

La vila de Ripoll, també es reconeguda com el bressol de la proto-industrialització de Catalunya- amb una prematura activitat industrial i empresarial, ha estat durant molts anys una població amb una clara tradició industrial, Aquest fet, li ha configurat la seva identitat, convertint-se en una vila receptiva de persones procedents d’altres contrades i d’altres cultures.

La diversitat d’influències culturals configuren la base de la riquesa humana, social i associativa de la nostra vila. Una vila inquieta i encarada al futur; on centenars d’empreses elaboren dia a dia productes i serveis que viatjaran molt enllà, dins una economia global, portant la signatura d’un poble, d’una gent i d’una tradició de molts segles.

Ripoll,és la capital de la comarca del Ripollès, amb una població de 10.750 habitants, i amb una ubicació estratègica important, des de la millora de les comunicacions de la xarxa viària. Es troba a menys d’una hora de les principals capitals catalanes , i també de la costa brava i de les pistes d’esquí.
Tradicionalment la principal activitat econòmica, ha estat la  indústria, en concret, el sector metal.lurgic, i des de fa uns anys va guanyant pes el sector serveis, sobretot el sector turístic , amb el que es treballa per aconseguir ser un referent de turisme interior.
Ripoll, es en sí mateix, un centre d’atracció turística, per la seva posició estratègica. Disposem del recursos suficients, gràcies a un patrimoni cultural i natural de gran valor i per tant, treballem per posicionar-nos com un destí emergent, en un marc de desenvolupament sostenible.

Aquest objectiu, forma part d’una estratègia territorial, per la que l’Ajuntament de Ripoll aposta de forma decidida. Ripoll és més que indústria, és cultura, natura, gastronomia….
Ripoll-2

S’ha de destacar que la portalada de Monestir de Santa Maria de Ripoll està en aquests moments en una fase avançada per ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO, i a més de cultura, el visitant podrà gaudir d’un entorn natural únic, per gaudir de la natura, passejant o practicant esport, i com no acompanyat d’una gastronomia de gran qualitat amb productes del Ripollès.